Livet på Hallen 1912-1924    

Håll markören över en bild, så ser du (en del av) bildtexten. Klicka på en bild, så öppnas ett bildspel, somdu kan styra med pilarna på sidorna.

         
Erik Joel Olsson
 
Mimmi Karolina Olsson
Adress: Ryd 649, 420 17 Olofstorp / Bergums församling 
Telefon, e-post: 
   Telefon, e-post:
Föräldrar: 
Aron Olsson och Augusta Olsson
  Föräldrar: 
Zackarias och Sofia Johansson
Född: 1882-10-06, 
Kappered Övergård, Bergum
  Född: 1890-12-27
Hallen, Olofstorp / Bergum
Gifta: 14 juli 1912
Avliden: 1960-12-08, Ryd, Bergum   Avliden: 1974-02-06, Ryd  / Bergum
Barn: Sigrid Teresia Arvidsson; Karl-Erik Daniel Olsryd (Olsson); Allan Sigvard Olsson; David Roland Olsson; Yngve Henry Olsson; Maj-Britt Aurora Olsson; Ingvar Kjell Olsson; Hedvig Viola Olsson (Sjöquist)

 

Erik föddes i Kappered Övergården, Bergum, men familjen flyttade 1890 till Sandbacken Börsagården i Nödinge. (Se vidare Eriks far, Aron Olsson.)

Mimmi föddes på Hallen i Olofstorp. (I Sigrid Arvidssons släktuppteckning står det född på Ryd o Hallen) Hennes efternamn som ogift var ibland Johansson, ibland Zackrisson och ibland Zackrisdotter.

Mimmis mormor, Anna på Ryd, var tvillingsyster till Karl Zackrissons i Annered svärmor Johanna, född i Torvhög 1828-07-17.

Eriks farfar och Mimmis morfar var bröder och ägde Ryd. Erik och Mimmi övertog Mimmis föräldrahem Hallen, där sex av de åtta barnen är födda. Hallen är numera handelsträdgård och två gator i närheten har fått namnet "Mimmis väg och Hallens väg".

1924 såldes Hallen och familjen flyttade till ett av de hus som Erik byggde i Olofstorp. Erik var murare till yrket. 1935 flyttade familjen till Ryd. Det var samma gård som Mimmis morföräldrar hade bott på. Äldste sonen Edvard övertog den och senare hans son Werner, som fick lämna gården på grund av ekonomiska svårigheter. Det var då som Erik och Mimmi köpte den, för att hjälpa Werner ur knipan.

De sålde Ryd 1947 till dottern Sigrid och hennes man Torsten Arvidsson, men bodde själva kvar på övervåningen livet ut. (Mimmi tillbringade dock de sista veckorna på sjukhus.)

Erik var känd för sina uppfinningar och konstruktioner, som många gånger var bra och finurliga, men som inte alltid fungerade. Jag minns t ex när han skulle bygga en åkgräsklippare. Han köpte en begagnad moped, sågade av framgaffeln och istället monterade en cylindergräsklippare där... Det blev inte bra, mopeden orkade inte driva gräsklipparen. Till saken hör nog också att gräsklipparen var gammal och trög, och gräsmattan var nog full av mossa och inte så slät som det behövs för att en sådan klippare ska fungera bra. Efter det försöket byggde han istället om mopeden till en trehjulig lastmoped med låda fram. Den var till stor glädje för mig och mina klasskamrater under åtskilliga år, långt innan vi hade fyllt 15, som var den lagliga mopedåldern. Och till stor irritation för föräldrar och andra vuxna i omgivningen.

Eriks och Mimmis fem söner har alla gjort sig kända för stor teknisk kunnighet och kreativitet.
Vi hoppas att nu att barnbarnen skriver om sina föräldrar på "barnens" plats i denna hemsida.

När Alf Olsson och jag talas vid om Eriks grejer minns vi också att han byggde en täckdikningsmaskin, som han sökte patent på. Men eftersom tydligen någon annan redan hade patent på en liknande maskin, så blev det inget patent. Huruvida han någonsin byggde maskinen i fullskala är oklart, men vi är överens om att vi har sett en modell av den. Den modellen skulle vi gärna vilja ha en bild av. Skicka den gärna till till oss, och gärna med lite mer bakgrundsfakta.
Alf berättar vidare: "Erik lär ha satt medar fram på sin T-Ford, och snökedjor bak i ett försök att få till en möjlighet att köra i snön. Senare blev tydligen förbipasserande väldigt förundrade vad det var för konstiga spår på åkern." Sådana historier tar vi gärna emot.

Alf pratade med Sune Larsson som bor på gården vid Snipebergets västra sida. Han berättade att när Sunes farfar skulle åka till Amerika i början av 30-talet, behövde han kunna köra bil. Erik ställde tydligen då upp med körlektioner med sin T-Ford.

Kjell Arvidsson

 

Saknar du något i texten?

Kom gärna med förslag på tillägg och ändringar!