Klicka på bilden för att förstora den.

Mimmis kamera som ni ser till höger på bilden. En fantastisk skapelse med massor av inställningar och finesser för sin tid. Kameran är av märket  Compur, tillverkad i Tyskland. Jag googlade på detta och kom fram till att kameran tillverkats från 1912, enligt serienumret på linsen.  Det stämmer ju då bra med de årtal vi då ser på Mimmis bilder.  När vi röjde efter  Karl-Eriks bortgång fanns denna kamera i hans hem. Vi antar därför att detta är den kamera som tagit alla glasplåtbilder. Det måste ha varit en stor investering på den tiden att köpa en sådan kamera. Ekonomin måste varit god på Hallen. Vi har nu ett 70-tal bilder tagna mellan 1912 till omkring1933 med den första kameran.

Andra kameran http://www.ukcamera.com/classic_cameras/nagel3.htm. En Nagel Vollenda med rullfilm. köpt någon gång 1933 - 1937. Denna kamera tillverkades från 1929 till 1937. <http://www.ukcamera.com/classic_cameras/nagel3.htm>

För att nu kunna göra något av alla dessa bilder köpte jag en bra skanner. En Epson Perfection V800 Photo.  Bilderna var ju svartvita negativa glasplåtar, och när jag väl fick skannat dom, blev bilderna en inspiration till att försöka förstå mer av Mimmi och Eriks liv på gården Hallen i Olofstorp.

Jag umgicks väldigt mycket med min farbror Karl-Erik Olsryd, fram tills han dog. Tyvärr pratade vi väldigt sällan om livet på Hallen eller Ryd. Så nu får bilderna tala för sig själva och med hjälp av det vad Karl-Eriks lillasyster Hedvig/Viola Sjöquist har hört från sina föräldrar och syskon.

Alf Olsson                                                                            

Saknar du något i texten?

Kom gärna med förslag på tillägg och ändringar!