Om inte om vore....

• så hade Mimmi Zackrisdotter inte köpt en kamera när förra seklet var ungt...
• så hade jag kanske haft sönder alla glasplåtarna när jag var fyra år...
• så hade inte den här sajten funnits.

Men glasplåtarna räddades undan mina klåfingrar. De försvann från nedersta byrålådan, där jag hittat dem, och jag minns att jag sökte efter dem flera gånger. Mimmi var min mormor, hon och morfar bodde i övervåningen på Ryd, medan Mats-Åke och jag och våra föräldrar bodde på bottenvåningen. Men det var ju så att olyckan varit framme och jag hade haft sönder en av glasplåtarna när jag hittade dem - därefter har jag aldrig under hela mitt liv blivit tillåten att komma i närheten av dem. Min sex år äldre bror, Mats-Åke, som mera var en tredje förälder än en storebror för mig, tog hand om glasplåtarna efter Mimmis bortgång och förvarade dem under decenniernas gång.

Så småningom lämnade Mats-Åke över dem till vår kusin Alf Olsson. De båda förde diskussioner om vad man kunde göra med dem, Alf och jag hade liknande diskussioner. Alf skannade in alla bilderna till digital form, och gick dessutom igenom släktens alla gamla bildalbum. Men vilka var alla människorna? Då blev det dags att koppla in vår moster/faster Hedvig Viola som i mera än tio år har hållit på att skriva sitt livs historia och upprätta familjeträd, och identifiera folk på bilder.

Så, i slutet av förra året, när jag nästan trodde att det hade runnit ut i sanden, tog Alf upp diskussionen igen och vi började jobba på den här hemsidan. Jag har byggt hemsidor av och till under 20 år, men det här är nog det största jag gett mig på. Alf och jag har dagliga diskussioner per mejl eller telefon och vi tycker båda det är roligt att ta fram fakta och att kunna presentera dem. Tack och lov är ju världen numera så beskaffad, att man inte behöver vara i samma rum, eller ens i samma världsdel, för att kunna prata med varandra.

I februari 2020 är läget att vi snart är klara med berättelsen om Erik och Mimmi fram till ungefär 1950.

Sedan ska vi göra en undersida för varje barn och för alla barnbarnen i tredje generationen. Min dottersonson Theo är, såvitt jag vet, den första i sjätte generationen. Och så hoppas vi att någon som är duktig på att bygga hemsidor i innehållsstyrningssystemet Joomla kan tänka sig att ta över efter oss.

Till att börja med tänker vi hålla berättelserna om Erik och Mimmi var tillgängliga för allmänheten. Troligen även barnens sidor. Men vi i tredje generationen kanske inte vill bjuda alltför mycket på våra privatliv. Så vi avser att hålla alla sidor från och med tredje generationen vara åtkomliga endast för medlemmar i släkten, vilket givetvis även omfattar ingifta och sambor. Möjligen kan vi göra en lösning så att den som vill kan ha sin familjs sida öppen. Vi har långt kvar innan vi är framme vid den frågeställningen.

Migori, Kenya i februari 2020
Kjell Arvidsson